Cum se fac mucenicii moldovenești? Rețeta lui Cătălin Scărlătescu, pas cu pas

Redactia | Publicat: 07.03.2025 08:40 | Actualizat: 07.03.2025 16:36
Pe data de 9 martie sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici, iar gospodinele din toată țara fac acest desert delicios, interpretat diferit în fiecare regiune din țară în parte.
Astăzi, vom vorbi despre mucenicii moldovenești și vă vom prezenta secretul celebrului chef, Cătălin Scărlătescu. Conform juratului de la MasterChef, secretul stă în existența unui echilibru perfect între aluatul pufos și secretul aromat.
Rețeta de mucenici moldovenești, by Cătălin Scărlătescu
Vei avea nevoie de 500 gr făină, 200 ml apă caldă, 100 ml de ulei, 50 gr drojdie proaspătă, un plic de zahăr vanilinat și un praf de sare. Acestea sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru aluat și sunt cu siguranță la îndemâna oricui.
Pentru realizarea siropului veți avea nevoie de 3 litri de apă, 800 gr de nuci mărunțite, 350 gr zahăr, coaja rasă de la o lămâie, 2 plicuri de zahăr vanilinat, o linguriță de scorțișoară, esență de rom, după gust, dar și un praf de sare.
Conform lui Cătălin Scărlătescu, va trebui să puneți făina într-un vas și să formați o gaură în mijloc, apoi adăugați zahărul vaniliat, sarea, uleiul, drojdia și apa caldă, Amestecă bine până când totul se va forma într-un aluat elastic. Acoperi apoi aluatul și îl lași la dospit preț de 60 de minute. După trecerea timpului, te poți apuca de treabă. Pune făină pe blatul de lucru și întinde bine aluatul ntr-o foaie subțire, Taie apoi în fâșii mici și modelează-le în forma cifrei 8. Mucenicii obținuți se pun într-o tavă tapetată cu hârstie de copt, apoi se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute sau până când devin aurii. Scărlătescu recomandă ca apoi să țineți mucenicii peste noapte, ca să se întărească, până când le veți face și siropul.
După ce ați lăsat mucenicii să se odihnească bine, puneți apa la fiert, iar când a clocotit, puteți adăuga zahărul, nucile mărunțite, coaja de lămâie, zahărul, scorțișoara și esența de rom/ Lăsați să fiarbă timp de câteva minute, apoi turnați zeama peste mucenici.
Lăsați mucenicii să absoarbă siropul, apoi îi puteți servi.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite











