Fructul care este mai periculos decât zahărul. Îngrașă mult mai repede

Redactia | Publicat: 29.09.2025 11:22 | Actualizat: 29.09.2025 12:23
Românii consumă fructe crezând că sunt sănătoase și utile în dietele lor pentru slăbit, însă există și unele care îngrașă mai mult decât zahărul.
Este vorba despre un fruct de sezon, care chiar dacă este natural, asta nu înseamnă că este și prietenos cu dietele pentru slăbit. Semnalul de alarmă a fost tras de către nutriționistul Mihaela Bilic, ce spune că îngrașă mult mai rău decât zahărul.
Fructul de toamnă care îngrașă mai mult decât zahărul
Este vorba despre struguri, care trebuie consumați cu moderație, pentru că au o cantitate foarte ridicată de fructoză, mai precis, zahărul natural, care chiar dacă nu va ridica nivelul glicemiei la fel cum o face glucoza, din punct de vedere caloric, se comportă la fel ca zahărul, având 4 calorii pe gram. Apar problemele atunci când organismul începe să proceseze fructoza, care nu poate fi transformată în energie de nicio celulă din corp și nici nu se consumă prin mișcare, ci se va metaboliza exclusiv în ficat, care procesează maximum 15 grame.
În continuare, tot ce va depăși această cantitate zilnică recomandată se va transforma direct în grăsime de rezervă, comportându-se asemenea alcoolului. Chiar dacă multe persoane consideră strugurii ca fiind alimente sănătoase, ei bine, este vorba despre un desert care va trebui consumat cu precauție, porția zilnică recomandată fiind de maximum 150 de grame, echivalentul unui ciorchine mic, atât cât încape în palmă.
„Dacă nu vreți să vă treziți cu colăcei de grăsime pe burtă, nu mâncați fructe în exces. Strugurii sunt campioni la capitolul dulceață, cu 15g zaharuri la 100g, din care 8-10g e fructoză (în funcție de soi și gradul de coacere) iar restul e glucoză. După un calcul simplu rezultă că porția corectă pentru ficat este de 150 g struguri, adică un ciorchine mic, cât încape într-o palmă!”, spune Mihaela Bilic.
Deși sunt bogați în vitamine și antioxidanți, strugurii devin periculoși dacă sunt consumați în exces, pentru că aceștia nu doar că îngrașă, ci pun o presiune pe ficat care pe termen lung ne-ar putea afecta serios sănătatea.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite











