Martie, luna tradițiilor românești. Ce obiceiuri importante au românii în prima lună de primăvară

Redactia | Publicat: 03.03.2025 13:51 | Actualizat: 03.03.2025 17:55
Cultura poporului român vine cu o mulțime de tradiții și obcieiuri iar luna martie este, de departe, cea mai încărcată dintre ele.
Pe lângă venirea primăverii, luna martie de aduce o mulțime de tradiții și obiceiuri, strâns legate de aceasta. Prima parte a lunii, începând chiar cu prima zi, este strâns legată de legenda Babei Dochia sau de Legenda Babelor.
Cunoscute în popor ca vrăjitoare, ”Babele” au puterea de a influența vremea, conform tradiției. Oamenii obișnuiesc să-și aleagă o zi din primele 9 ale lunii martie pe care o vor numi ”baba” lor. În funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă de ei, la fel se spune că le va merge și în anul acesta.
Tradiții și obiceiuri importante în luna martie
Există și o altă tradiție care spune că ”baba” nu se alege, ci rămâne în fiecare an aceeași, în funcție de o formulă de calcul simplă, prin care se adună cifrele care ne compun ziua de naștere.
Cele mai importate zile din luna martie sunt cele de 1 și de 8, vorbim despre ”Mărțișor”, prima zi a primăverii, dar și despre 8 martie, atunci când este ”Ziua femeii” sau ”Ziua mamei”.
De 1 martie se primesc mărțișoare și femeile își leagă la mână un fir alb cu roșu pe care trebuie să-l poarte la mână pentru toată luna în curs. Este simbolul primăverii, format din cele două șnururi, cel alb care simbolizează iarna, împletit cu cel roșu, care simbolizează primăvara. La finalul lunii martie, acesta se dă jos de la mână și femeile îl prind de ramura unui copac înflorit.
Acest obicei de a purta la mână un mărțișor pe tot parcursul lunii martie este desprins din superstițiile strămoșești ale poporului nostru și acestea spun că în acest mod, femeile vor fi protejate de vrăji rele și vor reuși să atragă norocul și belșugul în casele lor.
Ziua de 8 martie nu este una specific românească însă și nu mulți sunt cei care știau asta. Ziua Internațională a Femeii s-a născut din eforturile constante ale femeilor de a fi egale ca drepturi cu bărbații, de a primi dreptul la vot, precum și condiții bune de muncă. Așa s-a ajuns ca în această zi femeile din lumea întreagă să primească flori și cadouri din partea bărbaților, iar mamele din partea copiilor.
O altă sărbătoare importantă care are loc în luna martie este sărbătoarea celor 40 de mucenici, când sunt celebrați cei 40 de sfinți din Sevastia.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite











