Ce este dieta FODMAP? Mihaela Bilic a dezvăluit cea mai nouă tehnică pentru slăbit
Redactia | Publicat: 04.12.2024 09:04 | Actualizat: 04.12.2024 09:06
Specialista în nutriție, Mihaela Bilic, a oferit detalii cu privire la cea mai nouă dietă, pe care o recomandă pentru persoanele care își doresc să aibă un abdomen plat.
Se numește FODMAP și este de fapt un acronim de la oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili. În esență, această dietă presupună o alimentație în care este redus la maximum posibil consumul acestor zaharuri, care au ca rol principal excluderea disconfortului intestinal și, mai apoi, slăbitul eficient.
Ce este dieta FODMAP și cum ne poate ajuta?
Mihaela Bilic a explica că sindromul de colon iritabil este cel care dă balonare și care le împiedică pe persoanele care au primit acest diagnostic să slăbească, spunând că: ”Chiar dacă nu are consecințe grave asupra sănătății, sindromul de colon iritabil afectează sever calitatea vieții pacienților. Printre factorii declanșatori sau agravanți ai bolii este menționat stresul, oboseala și dezechilibrul microbiotei intestinale.
Se pare că anumite substanțe rezultate din fermentația FODMAP joacă un rol în apariția simptomelor precum constipație sau diaree, gaze, balonare și dureri abdominale”.
Alimentele la care face referire Mihaela Bilic sunt cele ușor fermentabile, care au un conținut ridicat de FODMAP și sunt o parte dintre legume, cum ar fi anghinarea, mazărea, sparanghelul, broccoli, conopoida, ceapa, prazul, ciupercile, o serie de fructe, așa cum sunt cele uscate, smochinele, cireșele, mango, piersicile, perele sau prunele.
Și anumite produse lactate ar putea fi interzise în cazul sindromului colonului iritabil și vorbim aici despre laptele de oaie, capră și vacă ori brânza proaspătă și iaurturile. La capitolul leguminoase, interzise sunt năutul, fasolea albă sau roșie, lintea, fisticul sau nuca de caju. Acestea sunt alimente care în primă fază ar putea părea sănătoase, însă nu pentru toată lumea.
Există însă și alimente speciale, care pot fi consumate în dieta de dip FODMAP, care conțin:
- legume: morcov, castravete, fasole verde, ridichi, spanac, dovlecel, varză, salată, roșii
- fructe: portocale, clementine, mandarine, kiwi, grepfrut, struguri, banane, căpșuni, zmeură, pepene, ananas
- toate brânzeturile și cașcavalurile, plus laptele fără lactoză
- dintre cereale, produsele pe bază de orez, ovăz și quinoa.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.