Cine a fost Costel Constantin? Celebrul actor s-a stins din viaţă azi, 22 mai
Redactia | Publicat: 22.05.2024 14:02 | Actualizat: 22.05.2024 14:14
Este doliu în lumea artistică din România, după ce actorul Costel Constantin a murit la vârsta de 81 de ani.
Anunţul a fost făcut de către Teatrul Naţional Bucureşti, care şi-a exprimat regretul pentru trecerea în nefiinţă a celui care şi-a dedicat aproape 60 de ani industriei actoriceşti de la noi.
„Cu adâncă tristețe anunțăm trecerea la veșnicie a marelui actor Costel Constantin, un coleg minunat, un artist desăvârșit, cu o lungă și o prodigioasă carieră atât în teatru, cât și în film, cu zeci de roluri memorabile", a fost mesajul transmis de TNB.
A murit Costel Constantin
Mesajele de condoleanţe nu au întârziat să apară, iar Alexandra, fiica fostului mare scriitor Dinu Săraru, a notat despre trecerea în nefiinţă a celui despre care spune că a fost poate ultimul din generaţia de aur a actorilor români:
„Să te odihnească Dumnezeu, prietenul nostru bun. Te-ai dus la ceruri să te întâlnești cu Mihaela și tata! S-a dus și Costel Constantin, Ștefan cel Mare din Apus de soare, poate ultimul din generația de aur a marilor actori! Sunteți acum toți, acolo, Undeva, și, poate, puneți și de-o piesă de teatru. Adio, bun prieten! Și regret că aseară nu ți-am răspuns la mesaj. Ne întorceam de la tata!”.
Cine a fost Costel Constantin?
Născut în Galaţi, pe 20 octombrie 1942, Costel Constantin s-a mutat în Capitală, pentru a urma cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale. A absolvit secţia de actorie în 1964.
La scurt timp după finalizarea studiilor, s-a mutat la Iaşi, unde a lucrat timp de patru ani la Teatrul Naţional, unde a avut rolul, printre altele, al călugărului tânăr, din piesa de teatru Beckett.
Din 1969, s-a întors în Capitală şi a desfăşurat marea parte a carierei în cadrul Teatrului I. L. Caragiale, unde a avut numeroase roluri în piese precum Numele Trandafirului, Nunta lui Krecinski, Crimă pentru pământ, rolul lui Ştefan cel Mare în Apus de soare, Burghezul gentilom, Sinucigaşul, Vizita bătrânei doamne și Visul unei nopţi de vară.
Pe lângă activitatea din teatru, acesta a fost distribuit şi în diverse roluri, în filme: Tănase Scatiu (1975), Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii (1979), Buletin de Bucureşti (1982), A unsprezecea poruncă (1990), Omul zilei (1997), Cu un pas înainte (2007, serial TV) și Aniela (2009, serial TV).
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.