Tradiții și obiceiuri de Crăciun! Ce fac românii pe 25 decembrie
Redactia | Publicat: 24.12.2024 20:05 | Actualizat: 24.12.2024 20:45
A venit Crăciunul, una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși din lumea întreagă. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de la noi.
Vom discuta astăzi despre cele mai importante și interesante tradiții care au loc la români în ziua de Crăciun. Începem cu bradul împodobit, care în trecut era asociat cu obiceiurile funerare. Acum, se spune că simbolizează Sfânta Treime, iar podoabele sale reprezintă bogăția și cunoașterea, asemenea copacului sacru din Grădina Edenului.
Începând cu ziua de 25 decembrie și până în ajunul Bobotezei, copiii merg cu Steaua și poartă pe cap o coroniță din hârtie colorată. Acest obicei durează și trei zile în anumite zone ale țării.
Cele mai importante tradiții și obiceiuri din ziua de Crăciun
La masa de Crăciun, românii ascultă colinde și la micul dejun consumă pește, pentru că se spune că îi va ajuta să fie sprinteni pe tot parcursul anului.
Creștinii merg la biserică înainte de toate și participă la Sfânta Liturghie de Crăciun, o slujbă de dimineață diferită față de cele de peste an. Persoanele care s-au spovedit se vor împăsrtăși și abia după se vor așeza și la masă cu familia.
Casele sunt decorate cu busuioc, maghiran și bumbișor, despre care se spune că sunt aducătoare de noroc. Încă de cu seara sunt pregătite preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun, așa cum sunt toba, caltaboșii, cârnații sau piftia ori sarmalele. Femeile nemăritate își vor vedea în vis sortitul dacă își vor pune pe prispa casei, într-o strachină, câte puțin din fiecare fel de mâncare pe care l-au preparat de Crăciun.
Una dintre cele mai vechi tradiții de Crăciun, care s-a pierdut în mare parte, dar care se mai respectă în puține locuri din Moldova, este aceea de a ieși din casă cu mâinile pline de aluat și de a atinge fiecare pom din curte, spunând că ”așa cum sunt mâinile mele pline de aluat, așa să fie și pomii de încărcați cu rod pe tot parcursul anului”.
În Bucovina, sunt preparate 12 feluri de mâncare de post, precum prune afumate, sarmale cu cartofi, ciuperci tocate cu usturoi, borș de bureți.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.