Când are loc solstiţiul de vară în 2024? Este un moment rar
Redactia | Publicat: 19.06.2024 17:14 | Actualizat: 19.06.2024 17:22
Este pentru prima dată după 288 de ani când solstiţiul de vară are loc atât de timpuriu.
Acesta va avea loc chiar joi, pe 20 iunie şi se întâmplă mai devreme decât de obicei. Pentru cine nu ştia deja, solstiţiul de vară este un eveniment astronomic ce marchează începerea verii. Oamenii de ştiinţă au explicat ce se întâmplă, de fapt, în această zi. Mai exact, pământul execută mişcarea anuală de revoluţie în jurul Soareli, plus mişcarea diurnă, ce are loc în jurul axei polilor pământului.
Ce înseamnă solstiţiul de vară?
În timpul acestui fenomen, cele două emisfere ale Terrei sunt iluminate într-un mod inegal de soare, adică într-o parte este zi, în cealaltă este noapte. În acest mod, este generată la latitudini medii, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi modul în care se succed anotimpurile.
Atunci când are loc solstiţiul de vară, Soarele se află la 23 grade şi 27 min distanţă unghiulară nord faţă de ecuatorul ceresc şi descrie mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, care se numeşte Tropicul Racului.
În momentul în care are loc sosltiţiul de vară, zilele încep să scadă, iar nopţile cresc timp de şase luni, până pe data de 21 de decembrie, atunci când are loc solstiţiul de iarnă.
În anumite zone de pe glob, solstiţiul de vară marchează începutul verii, însă există şi regiuni în care este privit ca momentul ce se află la mijlocul anotimpului. Ca să vă oferim un exemplu elocvent în acest sens, în cazul în care veţi vizita Suedia sau Norvegia în această perioadă a anului, localnicii sărbătoresc Ziua Mijlocului Verii, ce pică pe 24 iunie şi este o sărbătoare strâns legată de Sfântul Ioan Botezătorul.
Şi în alte zone de pe continent, în noaptea solstiţiului se aprind focuri în munţi, iar deasupra Cercului Arctic, în nordul Scandinaviei, soarele de la miezul nopţii din timpul solstiţiului de vară este ca un ceas sezonier, ce împarte vara în două părţi diferite. Soarele trece de cele şase luni în care s-a deplasat constant spre nord şi a ajuns către apogeul migraţiei sale.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.