Tradiţii şi obiceiuri în Miercurea Mare, din Săptămâna Mare! Este ziua când Iisus a fost trădat de Iuda
Redactia | Publicat: 01.05.2024 00:17 | Actualizat: 01.05.2024 00:27
Zi importantă pentru credincioşi. Este Miercurea Mare, în care se ţine post şi se fac rugăciuni.
Bisericile organizează slujbe speciale denumite denii, iar oamenii se spovedesc şi ţin post, pregătindu-se spiritual de Paşte. În Miercurea Mare din săptămâna în care Iisus Hristos a fost răstingit pe cruce, cărturarii şi fariseii, împreună cu Iuda, l-au trădat pentru cei 30 de arginţi.
„Când Iisus S-a suit în Ierusalim în casa lui Simon leprosul, o femeie păcătoasă s-a apropiat de El. Și a turnat pe capul Lui acel mir de mare preț, în valoare cam de trei sute de dinari. Ucenicii, dar mai ales Iuda, au certat-o. Hristos însă i-a luat apărarea ca să nu îndepărteze gândul ei cel bun. Pe urmă Hristos face pomenire de îngroparea Sa spre a întoarce pe Iuda de la vânzare. Și a învrednici pe femeie de marea cinste de a se propovădui pretutindeni, în toată lumea, fapta ei bună", sunt câteva din rostirile care au loc la slujba de denie, oficiată în Miercurea Mare.
Tradiţii şi obiceiuri în Miercurea Mare
În anumite zone ale ţării, începând cu această zi şi până după Paşte sunt interzise muncile la câmp, soţiile sunt ajutate de soţi la treburile casnice. Totodată, în Miercurea Mare este singura zi când se mai poate călca sau coase, ori spăla rufe.
Se spune că în această zi este bine să te împaci cu oamenii cu care ai avut conflicte, chiar dacă nu ai fost tu vinovat, să te rogi şi să eviţi certurile cu familia sau apropiaţii.
Există regiuni de la noi din ţară unde copiii merg cu colindatul atunci când asfinţeşte soarele şi primesc ouă, pe care le vor înorşi apoi alături de mame, în Joia Mare.
Tot în această zi, copiii sunt duşi la biserică pentru a primi sfânta împărtăşanie în faţa altarului. Mamele îşi pot duce copiii şi peste an, nu doar de Paşte, fiind chiar indicat să facă asta în fiecare duminică, atunci când au posibilitatea.
Săptămâna Mare are o însemnătate aparte pentru credincioşii de pretutindeni, fiecare zi având particularităţile sale cu privire la tradiţii şi obiceiuri. În orice caz, în fiecare zi până la Paşte, elementele comune sunt postul şi rugăciunea.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.