Care era bancul preferat al lui Papa Francisc? Anecdota legată de limba maghiară

Redactia | Publicat: 22.04.2025 09:50
Papa Francisc a murit luni, 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani. Suveranul Pontif era recunoscut pentru sinceritatea sa, fiind una dintre cele mai apreciate personalități din lume.
Și nu neapărat pentru funcția pe care o deține, ci pentru faptul că era real, implicat în comunicare, fiind un om simplu la bază, care aprecia întotdeauna o glumă bună. Sinceritatea sa debordandă l-a făcut să fie extrem de apreciat, chiar și de cei care nue rau credincioși. „Când mă rog, uneori adorm şi eu”, a mărturisit suveranul pontif într-un interviu televizat difuzat pe 31 octombrie 2017, stârnind amuzamentul tuturor.
Care era bancul preferat al lui Papa Francisc?
În 2022, pe când se afla în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a fost întrebat de un preot mexican în legătură cu starea genunchiului său. „Ştiţi ce am nevoie pentru genunchiul meu? Tequila”, a glumit el. Acesta și-a păstrat întotdeauna simțul umorului și a transmis una dintre anecdotele sale preferate: „Ştiţi de ce se vorbeşte maghiara în Rai? Pentru că durează o veşnicie să o înveţi!".
În ciuda bolii de care suferea, Papa Francisc a rămas aceeași persoană din punct de vedere spiritual. „Chiar şi atunci când (suferea) de pneumonie bilaterală, el (nu a încetat niciodată) să facă glume, să glumească, să spună: 'Să nu ne luăm prea în serios. Ştiu foarte bine că unii oameni mă vor mort, dar hei, sunt aici”, a explicat jurnalista Elisabetta Pique pentru BFMTV în februarie.
Și corespondentul la Vatican al ziarului argentinian La Nacion nota despre această trăsătură de caracter a Papei Francisc: „Umorul era fundamental pentru el. Întotdeauna (se ruga) rugăciunea Sfântului Toma pentru a nu-şi pierde buna dispoziţie (...) Şi cred că a şi (transmis-o) tuturor. Întotdeauna (spunea) 'Nu-ţi pierde niciodată umorul, nu-ţi pierde umorul'”.
Papa Francisc avea o reală predilecție pentru umor, iar în autobiografia sa !Speră” acesta a vorbit despre cum râsul l-a salva de la disperare și cum a învățat de la părinții săi să aibă umor:
„Pentru toţi fraţii mei, educaţia în bucurie, în ironie sănătoasă, în glumă, a fost ceva important. „Biserica are un vast repertoriu informal de glume, în funcţie de ordine, congregaţii şi personalităţi (...) Glumele despre iezuiţi şi cele ale iezuiţilor formează un gen în sine, comparabil doar cu cele despre carabinieri în Italia sau despre mamele evreice în umorul idiş”, scria Papa Francisc.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite











