Cum se face zacusca, dacă vrei să reziste și peste ani? Secretul din cămara bunicilor

Redactia | Publicat: 02.10.2025 07:46 | Actualizat: 02.10.2025 15:28
Zacusca de casă este un preparat de sezon, care se face după câteva reguli de bază, dacă vrei să îți reziste cât de mult timp posibil.
Se spune că propria familie are rețeta ei de zacuscă, ce este transmisă din generație în generație și există unele reguli care ajută ca textura sa să fie cremoasă și să aibă o aromă inconfundabilă, care să reziste pe termen lung.
Cum poate rezista zacusca de casă peste ani
Rețeta clasică pentru zacuscă are trei ingrediente de bază: vinete, ardei și ceapă și gospodinele recomandă un raport de o parte vinete coapte, o parte ardei copt și 0,5 părți de ceapă. Ca să înțelegeți mai bine, la 5 kg de vinete coapte, vom folosi 5 kg de ardei și 2,5 kg de ceapă, la care mai adăugați bulion, ulei, sare, piper și foi de dafin.
Dacă vrei ca zacusca ta să aibă un gust echilibrat, este recomandat să păstrați aceste proporții, pentru că dacă vei folosi prea multe vinete, atunci totul va avea o textură amară, iar ceapa în exces o poate face mult prea dulce.
Primul pas în prepararea unei zacuști reușite este coacerea legumelor, vinetele și ardeii se gătesc pe plită, grătar ori direct la flacără, până în momentul în care coaja lor devine neagră și legumele se fac moi. Dacă vrei să eviți gustul amărui, este recomandat să le cureți imediat ce se răcesc puțin.
Toci apoi ceapa, pe care o călești în ulei până în momentul în care aceasta va deveni translucidă, apoi adăugăm vinetele și ardeii tocați și bulionul și fierbeți la foc mic timp de aproximativ 30-40 de minute. Mare atenție ca borcanele să fie spălate și uscate în cuptor sau la mașina de spălat vase, apoi umplute cu zacusca fierbinte, lăsând un deget spațiu până la capac. Le închizi ermetic și le mai fierbi încă aproximativ 30-40 de minute.
Când sunt gata, le păstrezi în locuri răcoroase și întunecoase și dacă ai sterilizat-o corect, atunci zacusca ta va rezista și doi ani, fără să își piardă calitățile nutritive sau gustul special.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite











