Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să se facă astăzi

Redactia | Publicat: 17.04.2025 11:15 | Actualizat: 17.04.2025 12:35
Joia Mare sau joia Neagră este una dintre zilele speciale dinaintea Paștelui. Există numeroase tradiții și obiceiuri care sunt respectate în această zi.
În Joia Mare, are loc o slujbă specială în care sunt amintite cele patru evenimente importante care au avut loc în viața lui Iisus Hristos. În această zi, credincioșii fac cele mai importante pregătiri pentru Învierea Domnului. Tot în această zi se vopsesc ouăle pentru Paște și în biserici este organizată Denia celor 12 Evanghelii, o slujbă specială în care sunt citite pasaje din patimile lui Iisus Hristos.
Ce reprezintă Joia Mare din Săptămâna Patimilor?
Această zi este închinată celor patru evenimente majore dinainte cu o zi de moartea lui Iisus Hristos. Mai exact, vorbim despre sfânta spălare a picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, Rugăciunea mai presus de fire sau arhierească, dar și vânzarea Domnului și începutul propriu zis al Patimilor. În Joia Mare, Iisus a luat masa alături de uncenicii săi cu scopul de a sărbători Paștele evreiesc. El le-a spălat picioarele celor 12 apostoli și le transmite că știe că unul dintre ei l-a vândut. Cu ocazia participării la Cina cea de Taină, Mântuitorul a instituit și Sfânta Taină a Împărtășaniei. La scurt timp după încheierea cinei, Iisus merge să se roage în grădina Ghetsimani, iar de acolo este ridicat și dus în fața lui Pilat.
În Joia Mare este ultima zi din Săptămâna Mare în care mai sunt pomeniți morții, iar femeile merg la biserică și împart alimente de post, colaci, vin ,miere și fructe. Tradiția spune că în noaptea din Joia Mare se deschid mormintele și sufletele celor adormiți se întorc la casele lor. De aceea, în multe zone ale țării, oameni aprind focuri mari, spre a le veni în întâmpinarea sufletelor.
"În Săptămâna Mare punem accent pe liniștea sufletului. Este cea mai intensă săptămână din întreg postul Mare, iar fiecare om culege acum roadele postului prin Spovedanie și Împărtășanie. Este bine ca oamenii să își aleagă un părinte duhovnic la care să meargă cu întreaga familie, în fiecare zi până la Paște, pentru a se spovedi și pentru a-și mărturisi păcatele.
Balanța dintre trup și suflet se dezechilibrează de-a lungul vieții, iar prin Spovedanie și Împărtășanie oamenii își eliberează gândurile și își curăță sufletul. Este o perioadă de liniște în care trebuie să primeze iubirea față de noi și aproapele nostru. Este un timp bun pentru a cere iertare tuturor celor dragi, dar și pentru a face o faptă bună în fiecare zi.", a declarat părintele Gabriel Cazacu, preot la mănăstirea Cașin din București.
În Joia Mare nu se sărută prietenii, pentru că amintește de Sărutul lui Iuda, din grădina Ghetsimani și nici nu se doarme la prânz, căci se spune că cine va face asta, va fi leneș și adormit pentru tot anul.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite











