Vinerea Mare, zi de post negru. Tradiţii şi obiceiuri, înainte de Paşte
Redactia | Publicat: 02.05.2024 10:25 | Actualizat: 01.05.2024 23:54
Ultima zi de vineri dinaintea Paştelui se numeşte şi Vinerea Neagră sau Vinerea Mare şi este momentul în care se ţin anumite tradiţii pentru a aminti de răstignirea lui Iisus Hristos.
Vinerea Mare face parte din Triduum Sacru, sărbătoarea religioasă care mai include şi Joia Mare şi Sâmbăta Mare şi se ţine post negru pentru că este ziua în care tradiţia creştină spune că Iisus Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce.
Slujba care se oficiază în biserici în această zi se numeşte Ceasurile Împărăteşti şi Vecernia şi are loc scoaterea Epitafului din altar în mijlocul bisericii, acolo unde oamenii vin şi se închină.
Ce înseamnă Vinerea Mare pentru credincioşi?
Tot în această zi are loc şi denia Prohodul Domnului, când creştinii pot cânta cele trei stări alături de oamenii bisericii. I se mai spune şi Vinerea Seacă pentru că este ziua în care oamenii ţin post negru, iar în anumite zone asta înseamnă şi că nu vor consuma nici măcar apă.
În Vinerea Mare, se merge la mormintele celor dragi, unde se aprind lumănâri şi sunt plânşi cei trecuţi în nefiinţă, pentru care se fac şi slujbe speciale.
Tradiţii şi obiceiuri din Vinerea Mare
În continuare, vă prezentăm cele mai comune tradiţii şi obiceiuri din Vinerea Mare pentru credincioşii creştini ortodocşi din România:
- oamenii îşi înconjoară casele de trei ori şi îşi afumă locuinţele cu tămâie;
- în cazul în care va ploua în ziua de Vinerea Mare, atunci se anunţă un an îmbleşugat pe toate planurile;
- în anumite zone ale ţării, oamenii intră de trei ori în apă rece pentru a păstra superstiţia care spune că doar aşa vor fi sănătoşi tot anul;
- în Moldova, oamenii se tund în această zi, deoarece tradiţia la ei spune că doar aşa vor fi feriţi de boli şi suferinţe;
- oamenii merg la biserică având lumănările aprinse pe stradă, în drumul lor către lăcaşul de cult;
- sunt şi anumite superstiţii bizare, iar oamenii din anumite zone nu îşi fac baie în această zi.
- sunt zone de la noi din ţară în care copacii sunt afumaţi cu tămâie în scopul de a ţine departe animalele sălbatice, bolile sau dăunătorii;
- cei care ţin post negru în această zi au credinţa că aşa vor fi sănătoşi tun pe tot parcursul anului;
- există şi zone în care în dimineaţa zilei de Vinerea Mare oamenii aleargă desculţi prin rouă
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.