Care este cel mai sănătos tip de carne? Mulți români nu îl consumă

Redactia | Publicat: 26.04.2025 13:23
Vorbim astăzi despre carnea care este considerată a fi cea mai sănătoasă dintre toate, însă mulți dintre români nu au gustat nici măcar o dată în viață așa ceva.
Specialiștii spun că un anumit tip de carne aduce beneficii uriașe organismului și atrag atenția că acesta nu este consumat la noi în țară, fiind una dintre alegerile rare în ceea ce privește consumul.
Care este cel mai sănătos tip de carne?
Ei bine, este vorba despre carnea de iepure, pe care o puteți procura din supermarketuri și se găsește inclusiv la LIDL. În țări precum Franța, Italia, Spania sau China, acest ingredient este chiar unul special și este folosit frecvent în dietele sănătoase. Iepurele are o carne fragedă și delicată, fiind extrem de versatilă, căci poate fi făcută pe grătar, la cuptor, ori gătită lent în tocănițe sau sosuri pe bază de vin, roșii ori smântănă.
La capitolul beneficii nutriționale, carnea de iepure execelează. În primul rând, pentru că are un conținut redus de grăsimi și colesteror, fiind ideală pentru persoanele care suferă de boli de inimă, digestive sau hepatice. Fiind bogată în seleniu, vitamina B12 și acizi grași esențiali omega 3, ideali pentru funcționarea corectă a organismului.
Nutriționistul Iulia Hădărean a oferit mai multe detalii despre cum ar trebui consumată, de fapt, carnea de iepure: „Se recomandă să limităm consumul de carne roșie la nu mai des de două ori pe săptămână, corect preparată, și să optăm mai frecvent pentru carnea albă, în special cea de pui, pește, curcan sau iepure.
Se recomandă consumul de carne de iepure în special pentru că aduce un aport moderat de calorii – 197 kcal la 100 de grame de carne –, fiind o sursă bogată de proteine cu valoare biologică înaltă – 29 de grame proteine/100 de grame carne – și furnizează un raport bun între Omega 3 și Omega 6 de aproximativ 1:4.”
Și Ligua Alexandrescu a abordat importanța consumului cărnii de iepure, pe care a comparat-o cu cea de miel, dar a atras atenția că spre deosebire de aceasta nu precipită acidul uric, fiind recomandată persoanelor care suferă de hiperuricemie:
„Carnea de iepure are un gust ușor dulce, asemănător cu al cărnii de pasăre și aduce un aport moderat de calorii – 197 kcal la 100 de grame de carne, fiind o sursă bogată de proteine cu valoare biologică înaltă și un raport bun între acizii grași esențiali Omega 3 și Omega 6.”
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite











