Tradiţii şi obieciuri de Paşte 2024. Cele mai importante superstiţii ale românilor
Redactia | Publicat: 03.05.2024 09:17 | Actualizat: 03.05.2024 09:17
Pe 5 mai 2024, creştinii ortodocşi sărbătoresc Paştele. Este una dintre cele mai importante sărbători care este celebrată în fiecare an.
De Paşte, este comemorat cel mai important eveniment din istoria creştinismului, Învierea lui Iisus Hristos, după ce a fost răstignit, a murit pe cruce şi a înviat după trei zile. În această perioadă, oamenii pomenesc jertfa făcută de Iisus Hristos, însă Paştele nu are loc în fiecare an la această dată, fiind una dintre sărbătorile ce au dată schimbătoare în calendarul ortodox.
Ce nu ştiai despre sărbătoarea de Paşte
Se bazează pe echinocţiul de primăvară şi mişcarea de rotaţie a Lunii în jurul Pământului, fiind sărbătorit în prima duminică de dupa lună plină ce are loc în urma echinocţiului de primăvară. Perioada în care poate pica Paştele este astfel cuprinsă între 22 martie şi 25 aprilie, doar într-o zi de duminică.
Înainte de Paşte are loc cel mai lung şi mai aspru post de pe tot parcursul anului. Acesta durează lapte săptămâni, până în Sâmbăta Mare, inclusiv. Cel mai cunoscut obicei de Paşte este înroşirea şi ciocnirea ouălor şi are la bază o legendă care spune că Maica Domnului a aşezat un coş de ouă simple lângă crucea pe care a fost răstingit Iisus Hristos, iar acestea s-au înroşit în urma sângelui care a picurat pe ele.
Cele mai importante tradiţii şi obiceiuri de Paşte
De atunci, acesta a rămas un simbol important pentru credincioşii de pretutindeni. Un alt obicei pe care îl au românii noştri este acela de a merge în Sâmbăta Mare la biserică, la slujba de Înviere, de unde vin cu Lumina Sfântă. Aceasta este scoasă de preot din altar şi cei prezenţi îşi aprind lumănârile de la ea, apoi le duc acasă, aprinse, pentru a simboliza biruinţa luminii în faţa întunericului şi jertfa lui Iisus Hristos, care a înviat la trei zile după ce a fost răstingit.
Masa de Paşte este iarăşi un element important al sărbătorii, deoarece gospodinele se pregătesc toată săptămâna pentru aceastp zi, cu bucate alese, din cele tradiţionale, aşa cum sunt cozonacii, pasca, preparate din miel, plus alte tipuri de prăjituri, pentru familie şi cei dragi.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.